Oekraïneschool

Oekraïneschool geopend door wethouder Bredemeijer

Oekraïneschool

Naar overzicht

18 mei 2022

Wethouder Bredemeijer opent Diamant Oekraïneschool in Mariahoeve

Wethouder Bredemeijer (Onderwijs) opende maandag de Diamant Oekraïneschool in Mariahoeve. Deze nieuwe, tijdelijke school is een samenwerking tussen basisschool De Vuurvlinder (Lucas Onderwijs), 2Vlinders (Kinderopvang 2Samen) en peuterleerplek ‘t Vlindertje (JongLeren). Op dit moment wordt er onderwijs en opvang geboden aan zo’n 70 Oekraïense kinderen tussen de 2 en 13 jaar oud.

Binnen vier weken een Oekraïneschool
De organisaties werken al lange tijd intensief samen en verhuizen volgend jaar als ‘Kindcentrum Diamant’ naar een nieuwbouwlocatie. Basisschool Vuurvlinder is een multiculturele school met veel nieuwkomerskinderen. De school is gespecialiseerd in traumasensitief onderwijs. Omdat er veel Oekraïense kinderen (van alle leeftijden) werden aangemeld, was er ruimte én een andere manier van organiseren nodig. De Vuurvlinder, 2Samen en JongLeren sloegen daarom de handen ineen om iets te betekenen voor deze kinderen. Binnen vier weken is een onderkomen gevonden en is er een team opgezet van Oekraïense en Nederlandse leerkrachten en ondersteuners. Vrijwilligers van de British School geven Engelse les. In de pauzes spelen de kinderen samen met de kinderen van basisschool Leeuwerikhoeve. Ook maken ze daar gebruik van de gymzaal.

Onderwijs- en opvangconcept
De Oekraïneschool heeft dezelfde speerpunten als het nieuwe KC Diamant: gezondheid, talent, taal en veiligheid. Er is veel aandacht voor welbevinden, bewegen, sport, talentontwikkeling en ouderbetrokkenheid. Er wordt bij KC Diamant samengewerkt in de buurt én met de buurt. De Oekraïneschool is daar een prachtig voorbeeld van. Op dit moment is er nog geen officiële kinderopvang. Deze wordt daarom bekostigd door de organisaties zelf. De kinderen komen ma-vrij van 9.00 tot 15.00 uur. Opties voor het aanbieden van buitenschoolse opvang worden onderzocht.

Sponsoren en samenwerkingen
Het opzetten van de Diamant Oekraïneschool was niet mogelijk geweest zonder talloze sponsoren en vrijwilligers. Bijvoorbeeld door aanzienlijke donaties van Fonds 1818, het Jeugd Educatie Fonds, Stichting Brede Buurtschool en de British School. Ook uit de wijk Mariahoeve en vanuit overige plekken in regio Den Haag is er een legio aan mooie donaties en hulp gekomen. Bijvoorbeeld door de Oekraïense zaterdagschool Wesselka, Kringloop, Lichtpuntjes Mariahoeve en nog veel meer.