Peuteropvang

Uw kind
vrijblijvend inschrijven

Inschrijven

Peuteropvang

Peuters zijn van harte welkom bij onze peuteropvang in Den Haag, Monster en Naaldwijk. Bij de meeste peuteropvang is plek voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar, maar bij een aantal locaties kan uw peuter al terecht vanaf 2 jaar. De kinderen worden een aantal ochtenden of middagen per week verwelkomd in hun eigen peutergroep. Uw kind leert spelenderwijs hoe het is om in een groep te functioneren en samen te spelen en te delen. Lees hieronder meer over peuteropvang bij Kinderopvang 2Samen.
Peuteropvang: zoveel te zien en te ontdekken
Als uw kind tweeënhalf is, staat het te trappelen om de wereld te verkennen. Er is zoveel te zien en te ontdekken. In onze peuteropvang krijgt uw kind de kans om zijn of haar wereld te verruimen en nieuwe ervaringen op te doen. Ook is het, net zoals het kinderdagverblijf, een goede voorbereiding op de basisschool. Uw kind leert spelenderwijs hoe het is om in een groep te functioneren en samen te spelen en te delen. In onze peuteropvang werken we veel met thema’s waaraan verschillende activiteiten worden gekoppeld, zoals knutselen, voorlezen, liedjes en dansjes, waarmee we een brede ontwikkeling stimuleren.

Vrijblijvend kennismaken bij onze peuteropvang?

Natuurlijk wilt u met eigen ogen zien hoe en waar we uw kind gaan opvangen. Uitgebreid kennismaken met de medewerkers en de sfeer proeven vinden we erg belangrijk. De keuze voor kinderopvang gaat in grote mate om een goed gevoel!

Plan een afspraak bij de peuteropvang van uw keuze. 2Samen verzorgt kinderopvang voor peuters in Den Haag, Naaldwijk en Monster.
Ontdek welke locaties met peuteropvang er in uw omgeving te vinden zijn.

Groepsgrootte en openingstijden

Bij peuteropvang bestaat een groep uit maximaal 16 peuters van 2,5 tot 4 jaar. 2Samen heeft meerdere locaties voor peuteropvang (peuterspeelzalen), verspreid over Den Haag en het Westland. De meeste peuteropvanglocaties zijn geopend van van 8:45 tot 11:45 uur. Openingstijden variëren per kindercentrum. Kijk voor specifieke tijden bij het kindercentrum van uw keuze. De peuteropvang is gesloten tijdens feestdagen, schoolvakanties en sluitingsdagen van school.

Peuters die gebruik maken van VE-peuteropvang komen vier dagdelen en zijn minstens 2,5 jaar oud, dat zijn voorwaarden van de gemeente. Bij de reguliere locaties voor peuteropvang kunnen één of meerdere dagdelen worden afgenomen. Echter adviseren wij een minimale afname van twee dagdelen per week. Dit is beter voor het hechtingsproces, waardoor kinderen ook eerder wennen.

Voorschoolse educatie VE
Om de ontwikkeling van kinderen extra te stimuleren werken we bij een aantal peuteropvang locaties met een erkend voorschools educatieprogramma (VE), dat wordt gesubsidieerd door de gemeente.

Gratis Voorschoolse Educatie (VE) voor Haagse kinderen met VE-indicatie

Vanaf 1 januari 2024 kunnen peuters tussen 2,5 en 4 jaar gratis voor 16 uur per week naar Voorschoolse Educatie (VE) in Den Haag. Hiervoor hebben hun ouders/verzorgers een verwijzing van het CJG (Centrum Jeugd & Gezin) nodig. Dit heet een voorschoolse indicatie of VE-indicatie. De kinderen die geboren zijn vanaf 01-01-2021 in de Haagse stadsdelen Zuidwest en Laak krijgen automatisch een VE-indicatie. Wilt u gebruik maken van deze indicatie? Bezoek dan het CJG en geef uw toestemming voor het delen van uw gegevens.

Let op: gratis VE is Den Haag is alleen voor kinderen met een VE-indicatie die geplaatst zijn op een VE-groep in de peuteropvang of kinderdagverblijf. Het heeft geen nut om andere soorten locaties te benaderen, of contact op te nemen zonder verwijzing van het CJG. Kinderen mogen naar de voorschool als ze 2,5 jaar oud zijn. U kunt uw kind natuurlijk al eerder aanmelden.

Uk & Puk

Als erkend voorschoolse educatieprogramma zetten wij Uk & Puk in. Uk & Puk is een speels programma speciaal voor kindercentra. Het legt de basis voor een succesvolle start in het basisonderwijs. Wij zetten Puk, een vriendje van de kinderen, in voor kinderen in de peutergroep, dus voor peuters van ongeveer 2,5 tot 4 jaar.

Met Puk spelen, ontdekken en bewegen de kinderen om de spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling en zintuigelijke ontwikkeling te stimuleren.

Locaties

Onze peuteropvang locaties, die het VE-programma uitvoeren, zijn:

 • 2Aan2 (Centrum) werkt samen met de Carolusschool.
 • 2Acrobaten (Morgenstond) werkt samen met de Nutsschool Morgenstond.
 • 2Lakeien (Bezuidenhout) werkt samen met de Liduinabasisschool.
 • 2Vleermuizen (Vruchtenbuurt) werkt samen met basisschool de Vlierboom.

De peuteropvang biedt 16 uur per week het VE-programma voor kinderen aan. Bij de ene locatie zijn dit vier dagdelen, bij een andere locatie vijf dagdelen (ochtenden of middagen). Deze uren zijn nodig zodat de kinderen voldoende aanbod krijgen en in de volle breedte van het programma kunnen genieten.

Onze kinderdagverblijven, die het VE-programma aanbieden, kunt u lezen bij Kinderdagverblijf met VE-programma.

Wilt u meer informatie over VE, dan kunt u meer lezen bij Pedagogische kwaliteit.

Kinderopvangtoeslag van het Rijk óf de Gemeente ...
Het is belangrijk dat álle kinderen al vroeg beginnen met leren en ontdekken; daarom maken alle ouders vanaf 1 januari 2018 aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten voor peuteropvang (de vroegere 'peuterspeelzaal').

Kinderopvangtoeslag (KOT):

Ouders met recht op kinderopvangtoeslag van het Rijk, vragen kinderopvangtoeslag aan via toeslagen.nl.

Gemeentelijke Peuter Toeslag (GPT):

Voor ouders die géén recht hebben op kinderopvangtoeslag, betalen gemeentes mee in de kosten:

 • De gemeente Den Haag betaalt mee aan 240 tot 320 uur peuteropvang per jaar. Dat komt neer op 6 tot 8 uur peuteropvang (peuterspeelzaal) per week gedurende 40 weken per jaar. Hiervoor hebben wij een inkomstenverklaring (voorheen IB 60-verklaring) van u nodig, aan de hand waarvan wij uw inkomensafhankelijke bijdrage kunnen vaststellen; deze inkomensverklaring kunt u downloaden via Mijn Belastingdienst. U moet ook een verklaring afleggen dat u geen recht hebt op Kinderopvangtoeslag. LET OP: deze regeling is alleen voor peuters van 2,5 tot 4 jaar!
 • Kinderen met (een risico op) een taal- of ontwikkelachterstand, hebben extra baat bij een voorschoolse voorziening. Deze groep kinderen mogen daarom jaarlijks extra gebruik maken van een voorziening met VE-kwaliteit (Voorschoolse Educatie). Krijgt uw kind een VE-indicatie via het Centrum Jeugd & Gezin (CJG), dan betaalt de gemeente mee aan in totaal 640 uur peuteropvang per jaar in een peuteropvang met VE-kwaliteit. Dat komt neer op 16 uur peuteropvang (peuterspeelzaal) per week gedurende 40 weken per jaar. Met een VE-indicatie, kunt u zich voor de VE-peuteropvang bij ons inschrijven.
  LET OP: deze regeling is alleen voor peuters van 2,5 tot 4 jaar!
 • Hebt u een Ooievaarspas? Dan betaalt u geen eigen bijdrage bij afname van 240 uur peuteropvang (peuterspeelzaal) per jaar. Ook hier geldt dat deze regeling alleen voor peuters van 2,5 tot 4 jaar is!
  LET OP: in veel gevallen moet u toch kinderopvangtoeslag aanvragen! Meer hierover leest u in de bijlage onderaan deze pagina.

De gemeente Westland gaat anders met de nieuwe regelgeving om; deze gemeente subsidieert een aantal peuterspeelzalen, waaronder die van 2Samen. Deze peuterspeelzalen bieden vervolgens gesubsidieerde plekken (al dan niet VE) aan ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag. In de tarieflijst hieronder (Tarieven peuteropvang (Westland)) leest u hier meer over.

Kosten peuteropvang

Netto kosten 2023

Netto kosten Den Haag

Informatie voor ooievaarpas-houders

Ooievaarspas

Via onze handige rekentool berekent u snel en gemakkelijk wat kinderopvang bij 2Samen daadwerkelijk kost.

Peuteropvang in Den Haag en Monster
Wanneer u op zoek bent naar een fijne locatie voor peuteropvang (voormalig peuterspeelzaal) voor uw zoon/dochter dan kunt u terecht bij een van onze locaties in Den Haag of Monster. U bent van harte uitgenodigd voor een vrijblijvende rondleiding en een persoonlijke kennismaking. Klik en bekijk onze locaties bij u in de buurt.