Mantelzorg

Liever "zorgen voor, om of over"!

Mantelzorg

Naar overzicht

10 november 2023

Dag van de Mantelzorg bij 2Samen

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. Als mantelzorger zorg je vrijwillig voor iemand in je omgeving, zoals een familielid, vriend(in) of buren. Die zorg kan allerlei verschillende vormen aannemen. Bij Kinderopvang 2Samen vroegen we deze week aandacht voor dit thema door de verhalen van verschillende collega’s te delen op het intranet: zoals een collega die zorgt voor een moeder die plotseling ernstig ziek werd, collega’s die langdurig zorgen voor hun ouders of collega’s die zorgen voor hun kinderen met een chronische ziekte of handicap.

We hebben het bij 2Samen liever niet over mantelzorg, maar over zorgen voor, om of over een naaste. HR-Adviseur Machteld vertelt: “Wij zijn een kinderopvangorganisatie. Zorgen zit in het DNA van de mensen die bij ons werken. Onze collega’s herkennen zich daarom vaak niet in het woord mantelzorg. Ze vinden het juist heel normaal om voor hun naasten te zorgen en zijn vaak de eersten die opstaan als er hulp nodig is.” Daarom is het zo belangrijk om de persoonlijke verhalen van collega’s intern te delen, zegt Machteld. “Om voorbeelden te laten zien van wat mantelzorg inhoudt, om een stukje herkenning te creëren en omdat deze collega’s goede tips hebben voor als je zelf in zo’n situatie zit of komt. Er wordt heel positief op gereageerd!”

Het goede gesprek
In de visie van 2Samen op goed werkgeverschap, is ‘het goede gesprek’ voeren erg belangrijk. Zoals bijvoorbeeld het gesprek tussen leidinggevende en medewerkers, maar ook het gesprek tussen medewerkers onderling. Machteld: “We zetten in op duurzame inzetbaarheid. We willen graag écht weten hoe het met je gaat. Daar komt het stukje mantelzorg in naar voren, maar ook hoe je verder in je vel zit. Denk aan geldzorgen waar je misschien wakker van ligt. Of als je zelf fysieke of mentale klachten ervaart. Al die onderwerpen hebben effect op hoe jij je werk kunt doen en hoeveel plezier je daaraan beleeft. We kunnen natuurlijk niet alles oplossen, maar erover praten zorgt vaak wel voor begrip. En misschien zelfs een nieuw idee of nieuwe invalshoek.”

Ondersteunen
Klinkt makkelijk, zo’n goed gesprek voeren. In de praktijk blijkt dat toch best lastig. Bovendien voer je dat gesprek het liefst al voordat er iets aan de hand is. En mocht je ergens mee zitten, dan kijken we naar wat er nog wél mogelijk is. Machteld geeft aan dat het een blijvende zoektocht is naar hoe we leidinggevenden en medewerkers het beste kunnen ondersteunen. “We kijken steeds naar hoe we dat gesprek zo makkelijk en natuurlijk mogelijk maken. Bijvoorbeeld door het maken van informatieve pagina’s op ons intranet. Of een praatplaat met suggesties voor onderwerpen die misschien niet voor de hand liggen. Uiteindelijk blijft het natuurlijk je eigen keuze wat je wel of niet met elkaar deelt. Maar we proberen er steeds voor te zorgen dat 2Samen niet alleen een fijne plek is voor de kinderen, maar ook voor onze collega’s.”