Webinar 2Samen

Trainen van slimme opvoedspieren

Webinar 2Samen

Naar overzicht

1 juni 2021

Succesvol webinar ‘Slimme opvoedspieren’

Op 20 mei trakeerde 2Samen haar ouders (en medewerkers) op het webinar “Slimme opvoedspieren” van Saskya Wiegel. Een echt cadeautje, met belangrijke informatie over het kinderbrein en handige tips om onze opvoedspieren te trainen.

Basisbehoefte

Net als eten, veiligheid en onderdak, is gezien en gehoord worden een basisbehoefte. Hoe meer basisbehoeften vervuld worden, hoe beter je tot een zelfstandig en veerkrachtig persoon kan uitgroeien. Met een duidelijk en positief zelfbeeld. De kinderen zien is daarom een van de belangrijkste onderdelen van onze missie: wij bieden kinderen een goede basis voor de toekomst. De boodschap van Saskya sluit daar perfect bij aan.

Emoties moeten gehoord en gezien worden

Kinderen die zich niet gezien of gehoord voelen, zullen steeds meer uit de kast halen om gezien te worden. Lukt het niet op een positieve manier? Dan zullen ze op een negatieve manier om onze aandacht vragen. Boosheid en verdriet vinden we als volwassenen niet altijd prettige emoties. We hebben de neiging om oplossingen te bieden. Toch zijn we hiermee vaak te snel. Zolang die emoties groot zijn, is er niet veel ruimte om te denken. Daar heb je al meteen 2 tips te pakken. Belangrijke informatie voor een opvoeder om te weten! Maar hoe ga je hier dan mee om?

De 8 opvoedspieren

De 8 opvoedspieren van Saskya helpen hierbij. En het fijne is: spieren hebben we allemaal en ze zijn te trainen. De ene spier is misschien al wat beter ontwikkeld dan de ander.

Een belangrijke basisspier is de ‘Stopspier’: stop met doen wat niet werkt. Als jouw reactie telkens niet het gewenste effect heeft, hou er dan mee op.  Ruimen jouw kinderen ook nooit hun spullen op en vraag je wel 10 keer op een dag “ruim je speelgoed op”? Stop en ga op zoek naar een andere oplossing. Lijkt makkelijk, maar het vraagt wel wat training. Want onze hersenen reageren vaak automatisch. Zeker als een situatie lastig is!

Een andere belangrijke is de ‘Stilspier’. Kinderen hebben, afhankelijk van hun leeftijd, wel 8 tot 20 seconden nodig om informatie te verwerken. Zorg dus voor stiltes om ze deze ruimte te geven. En 8 seconden is echt best wel lang. Probeer maar eens.

Kortom: een informatief webinar, met allerlei handige tips om meteen toe te passen. Of waar we in ieder geval een begin mee kunnen maken! Het organiseren van een webinar was een mooi experiment, wat we in de toekomst zeker zullen herhalen.