Burgemeester Bouke Arends leest voor bij baby's en peuters bij kinderdagverblijf 2Ballonnen in Monster, Westland

Burgemeester Arends leest voor bij 2Ballonnen

Burgemeester Bouke Arends las op 31 januari voor aan de baby’s en peuters bij kindercentrum 2Ballonnen in Monster. Dat deed hij op uitnodiging van tijdens de Nationale Voorleesdagen uit het prentboek ‘Help, een verrassing!'. Unitmanager Ramona van der Ende benadrukt vaak: “Al vanaf babyleeftijd is voorlezen van grote waarde. Het vergoot de woordenschat, stimuleert de creativiteit en zorgt voor meer leesvaardigheid én leesplezier. Door vroeg te beginnen, is het positieve effect op latere leeftijd nog groter!”

Lezen gaat voor!

Bij Kinderopvang 2Samen is (voor)lezen een vast onderdeel van de dag. En dat is niet voor niets. In sommige wijken kan tot wel 50% van de inwoners niet goed lezen en schrijven. Ramona: “In Westland hebben we daarom een intensieve samenwerking met de bibliotheken. Via hen heeft elke Westlandse opvanglocatie van 2Samen nu een pedagogisch medewerker opgeleid tot voorleescoördinator. De leeshoeken zijn goed gevuld. En buiten plaatsen we steeds meer minibiebs. Zo geven we ieder kind in de wijk in Den Haag en Westland de kans om een boek te lezen. Met dit soort initiatieven willen we (voor)lezen bevorderen, taalontwikkeling verbeteren en laaggeletterdheid verminderen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen geven we dit met plezier een extra impuls. Spannend én leuk dat de burgemeester onze uitnodiging met plezier accepteerde.”

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van ieder kind, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

– Bouke Arends, burgemeester Westland

Eén met het voorleesverhaal

Het prentenboek ‘Help, een verrassing’ van Miriam Bos is het voorleesboek van 2024. De burgemeester had zich vooraf goed ingelezen in het verhaal over August de vos en Suus de eekhoorn. August houdt van lezen, luieren en mooie dingen maken. Suus wil graag rennen, springen en wilde dingen doen. Iedereen, mens en dier, is uniek en dus soms een beetje anders dan de ander. Pedagogisch medewerker Nadine: “De baby’s en peuters hingen aan de lippen van de burgemeester. Want hoe zou de verrassing van Suus door August worden ervaren? De kinderen werden één met het verhaal. Met rode koontjes waren ze blij dat de verrassing voor de vos juist leuk was en niet eng. De prachtige tekeningen van het kleurige bos in het boek zorgden ervoor dat de kinderen er zelf wel in rond wilden rennen. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen de vos en de eekhoorn. Ik weet zeker dat we samen nog lang napraten over het bos, de natuur, de dieren en vooral het ‘vriendjes-zijn’ met elkaar!”

Lees hier meer over ons partnerschap in leesoffensief Heel Den Haag Leest.