Peuters spelen met duplo in onze kinderopvang

Montessori-kinderopvang

Enkele kinderopvanglocaties werken volgens de Montessori-visie. De medewerkers zijn daarvoor specifiek opgeleid. De werkwijze heeft net wat andere accenten dan andere 2Samen-locaties. De medewerkers gaan bijvoorbeeld nog meer in op de spontane activiteit en belangstelling van het kind. Kinderen die graag zelf ontdekken, zelfgestuurd leren en graag op hun eigen tempo werken, voelen zich daarbij goed. De kinderen in onze Montessori-opvang gaan vaak ook naar een Montessorischool in Den Haag of Westland.

 

 

 

Ontwikkeling in de Montessori kinderopvang

Verschillen in aanleg en tempo worden in de Montessorivisie gezien als vanzelfsprekend. Ieder kind heeft talenten die het mag ontdekken en uitbouwen. In alle 2Samen-locaties krijgen kinderen de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen. Bij Montessori is de aanpak daarbij net wat anders. De pedagogisch medewerker volgt en stimuleert alle aspecten van de persoonlijke ontwikkeling, met speciaal door Maria Montessori ontwikkelde materialen en methodieken. Daarmee ligt de focus op zelfwerkzaamheid, zelfredzaamheid, zelfstandigheid en het zelfvertrouwen.

Montessori & Ontwikkeling

0 – 3

Van 0 tot 3 jaar doen kinderen onbewust heel veel indrukken op. Ze zijn bijvoorbeeld gevoelig om te leren lopen, te praten en bekijken alles om hen heen met grote aandacht. We maken de omgeving van deze baby’s, dreumesen en peuters daarom heel gevarieerd. Het is namelijk belangrijk dat kinderen in deze tijd veel indrukken en ervaringen opdoen. Ze leren dan vanzelf en spelenderwijs.

3 – 6 jaar 

Van 3 tot 6 jaar zijn kinderen volgens de Montessorivisie veel bewuster bezig met hun omgeving. Ze bekijken de wereld in detail, ze oefenen de dingen die ze zien in het dagelijks leven en ze breiden hun woordenschat steeds verder uit. Daarbij is het heel belangrijk dat ze zelf actief bezig zijn. Ze vinden het bijvoorbeeld fijn om steeds te herhalen. Peuters krijgen alle ruimte om hun eigen ontdekkingsreis te maken.

6 – 12

Van 6 tot 12 jaar leert een kind zichzelf steeds beter kennen. Ze hebben een krachtige verbeelding en ontwikkelen het vermogen om dingen te begrijpen en te werken met abstracte termen. Ze nemen veel kennis op en hebben belangstelling voor normen, waarden en regels. Ze ondernemen graag allerlei activiteiten met anderen en zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen.

 

Je kunt voor Montessori-opvang terecht bij:

Onze Montessori-BSO's werken samen met de Montessori-scholen:

  • Eerste Nederlandse Montessorischool (ENMS) Den Haag
  • CMS De Abeel Den Haag
  • OBS Montessorischool Valkenbos Den Haag
  • De Eerste Westlandse Montessorischool Monster (EWMM)

Zoek Kinderopvang