Zomerschool Diamant

Gevarieerd en leerzaam vakantieprogramma

Zomerschool Diamant

Naar overzicht

19 augustus 2022

Zomerschool Haagse Hout biedt kansen

RKBS De Vuurvlinder, JongLeren en 2Samen hebben er in korte tijd voor gezorgd dat de zomerschool Haagse Hout van start kon gaan.

Zomerschool Diamant

De zomerschool is geopend voor kinderen van 2 tot 13 jaar, die vaak nog maar kort in Nederland wonen. In de ochtenden gaan de kinderen aan de slag met spelletjes en activiteiten voor het vergroten van de taalvaardigheid. In de middag geven we toffe workshops. Zo hebben we in de afgelopen weken een gevarieerd, leerzaam en leuk programma verzorgd voor de kinderen.

Het leuke aan de school is dat je bij binnenkomst de goede sfeer al proeft. In elk lokaal vindt een andere workshop of les plaats en de gemotiveerde leerkrachten halen alles uit de kast om er een feestje van te maken. Zo wordt er hiphop-les gegeven en toneelstukjes gedaan. In een ander lokaal is een docent bezig met een interactief kleurenspel. Bij het stoppen van de muziek roept ze (in het Nederlands) een kleur waarna de kinderen zo snel mogelijk een voorwerp van die kleur moeten aanraken. Zo leren ook de Oekraïense kinderen langzamerhand de Nederlandse taal kennen.

Pedagogisch medewerker Oksana was deze zomer werkzaam bij de Zomerschool en werd geïnterviewd door de Haagse Courant. Oksana kwam eind maart naar Nederland en vond al snel voor haar dochter onderwijs op het Diamantcollege. “Ze komt iedere dag blij uit school. We voelen ons welkom hier, de mensen zijn positief.” Bij basisschool De Vuurvlinder ertegenover vroeg Oksana of er misschien werk voor haar was. Ze kwam precies op het goede moment, want de school richtte juist een lesprogramma in voor Oekraïense kinderen. Al snel stond ze zelf voor de klas in de nieuwe Diamant Oekraïneschool. Oksana is blij hier te werken. “In Nederland is het onderwijs heel anders dan in Oekraïne. Speelser, met meer ruimte voor bijvoorbeeld muziek en dans. Het werken met tablets, computers en smartphones is vanzelfsprekend. In Oekraïne is het onderwijs strenger en traditioneler, maar er worden wel meer vakken gegeven zoals psychologie en sociale wetenschappen.” Ook de zomerschool bevalt Oksana goed. “Het is een interessante nieuwe ervaring te werken met verschillende culturen en leeftijden samen in één klas. De Oekraïense kinderen vinden het soms nog spannend door de taalbarrière; ik moedig ze aan toch zelf op andere kinderen af te gaan en met ze te praten of spelen.”

We hopen dat we de kinderen een zorgeloze,  educatieve en leuke zomer hebben kunnen bieden. Wat ons betreft is de Zomerschool een geslaagd concept, en zeker voor herhaling vatbaar!