Verse warme maaltijd

Verse warme maaltijd

Naar overzicht

16 april 2019

Vers warm eten bij kinderdagverblijf 2Koninkjes

Bij kinderdagverblijf 2Koninkjes eten kinderen elke dag een verse warme lunch en verse tussendoortjes. Wat hier zo bijzonder aan is? De maaltijden worden door de medewerkers zelf klaargemaakt met verse ingrediënten. Het grote voordeel is dat kinderen hierdoor gezond eten en eenvoudiger aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten komen. Bovendien wordt bijvoorbeeld de hoeveelheid zout beperkt.

Mirjam, pedagogisch medewerker bij 2Koninkjes, is initiatiefnemer van de warme lunch: “Na een periode van uitproberen en het peilen van reacties van kinderen, collega’s en ouders, kregen we zoveel goede reacties dat we hebben besloten om voor alle groepen te gaan koken. Sommige kinderen eten de warme maaltijd en de groenten bij ons zelfs beter dan thuis.”

Directeur proeft mee
“Onze directeur Zoë Kwint hebben we uitgenodigd voor een tweegangenlunch. Zo konden we haar uitleggen hoe deze succesformule is ontstaan. De lunch begon met broccolisoep bij de baby’s gevolgd door pasta met verse paprikasaus bij de peuters. Beide gerechten uiteraard vers klaargemaakt. Zoë hielp met eten geven en at zelf een kommetje mee.

Onderzoeksfase
“Voordat we begonnen met dagelijks koken, hebben we advies ingewonnen van een voedingsdeskundige, gespecialiseerd in gezonde voeding voor kinderen. Zij heeft meegedacht over de voedingswaarde van de maaltijden en de grootte van de porties per leeftijd. Op basis hiervan zijn de eerste maaltijden tot stand gekomen. Deze zijn geproefd door medewerkers, enkele ouders en natuurlijk de kinderen.”
“Soms was het even wennen, voor ouders of collega’s die brood gewend zijn met de lunch maar inmiddels is het een groot succes gebleken. Uiteindelijk hebben we het aantal gerechten uitgebreid en is er een volledig menu uit voortgekomen met gezonde verse lunches, groentespreads en tussendoortjes.”

Dagelijkse praktijk
“We werken nu met een menu voor vijf weken. De Locatiecoördinator zorgt voor de bestelling van de boodschappen. Elke ochtend geeft de huishoudelijk medewerker alle ingrediënten af in de ruimtes van de verschillende groepen. De keukens van de groepen zijn voorzien van een stoomcooker en/of een hapjesmaker. Hierin zijn de ingrediënten eenvoudig te garen en klaar te maken. Het kost ons eigenlijk niet eens zoveel extra tijd. Een groentespread of hummus is bijvoorbeeld in een handomdraai gemaakt. Wanneer het lunchtijd is kunnen kinderen tegelijk een portie krijgen en hoeft niemand te wachten tot zijn/haar boterham is gesmeerd.”

Wat staat er op het menu?
“Voor Elke dag hebben we een andere verse lunch en een tussendoortje uitgekozen. Ingrediënten worden veelal ingegeven door de groenten van het seizoen. Komende week eten we onder meer courgettesoep, aardappel met spinazie en ei, en rijst met kokosmelk en groenten. De tussendoortjes zijn o.a. yoghurt met dadelstroop, volkorenbeschuit met groentespread, gedroogd fruit of soepstengel met hummus.”
“Zoals dat met elke maaltijd gaat, eten niet alle kinderen deze even goed. Dat is helemaal niet erg en heel normaal voor kinderen. Bovendien: smaken verschillen! We vinden het belangrijk kinderen kennis te laten maken met nieuwe smaken. Maar als blijkt dat een maaltijd door een groot deel van de groep niet goed wordt ontvangen, dan maken we volgende keer iets anders. Ouders ontvangen via het ouderportaal wekelijks het menu voor de volgende week. Zo kunnen zij als ze dat willen hun avondeten hierop aanpassen zodat een kind niet twee keer op een dag hetzelfde eet.”

Bekijk hier het huidige 5-weken menu.