Minibieb

Eerste 2Samen-minibieb geplaatst

Minibieb

Naar overzicht

9 juli 2023

Eerste 2Samen-minibieb geplaatst in Spoorwijk

“Stoere jongens van 12 die boekjes pakken uit onze minibieb. En dat in Spoorwijk. Ik had het niet durven dromen!”, vertelt Mina Badouri, Locatiecoördinator van 2Onder Elkaar. 2Samen plaatst minibiebs in alle Haagse wijken. Om leesplezier te bevorderen en kinderen gelijke kansen te geven. In sommige wijken kan tot wel 50% van de inwoners niet goed lezen en schrijven. Mina: “Daar kun je heel je leven last van hebben.”

“Zelf ben ik geboren en getogen in Friesland. Ik was er één van de weinige kinderen met buitenlandse ouders. Vooroordelen zijn mij daarom niet vreemd. Iedereen heeft ze wel, bewust of onbewust. Zo kwam ik erachter dat ik onbewust vooroordelen heb over de wijk. Waar ik dacht dat onze minibieb het hier nog geen week zou overleven, blijkt het tegenovergestelde waar. De minibieb wordt enorm goed gebruikt. Door mensen van alle leeftijden. Het maakt me echt harstikke blij!”

“Als maatschappelijke kinderopvang dragen we zo een steentje bij aan de toekomstkansen van alle kinderen. Ook als ze niet bij ons op de opvang zitten. Ik ben trots op de wijk én op mijn werk. We vinden lezen écht belangrijk. Dat doen we dan ook veel in onze opvang. Bovendien zijn we bijvoorbeeld aangesloten bij het initiatief Heel Den Haag Leest en werken we nauw samen met de wijkbibliotheek.”

Als ouder kun je lezen meegeven
“Als klein kind vond ik lezen helemaal niet leuk. Mijn vader pushte mij, we gingen naar de bieb en namen dozen boeken mee. Gelukkig ben ik lezen leuk gaan vinden. Goed kunnen lezen en schrijven, geeft je zoveel meer kansen.”

“Ook aan mijn eigen kinderen heb ik van jongs af aan veel voorgelezen. Als je er vroeg mee begint, gaat het vanzelf. “Mijn kinderen dwongen me”, vertelt Mina lachend “’Mama voorlezen’, hoorde ik dagelijks. Dan moet je wel! Ik denk dat het heeft bijgedragen. Ook op de middelbare school hebben ze er profijt van. “Daarom adviseer het alle ouders in onze opvang: blijf voorlezen en herhalen. Het mag gewoon in je eigen taal. Dat is net zo goed voor de woordenschat. Ik wil onze minibieb daarom graag uitbreiden met boekjes in alle talen.”