Corona

Lees hier meer informatie over kinderopvang tijdens de coronacrisis

Corona

De Rijksoverheid heeft versoepelingen doorgevoerd. De meeste coronamaatregelen zijn niet meer nodig. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Wel moeten we voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven houden (houd afstand, was handen, blijf thuis en laat testen bij symptomen).

Locaties weer voor iedereen toegankelijk

De contactbeperkingen worden opgeheven. Dit betekent dat ouders en externe bezoekers, zoals leveranciers, collega’s van het hoofdkantoor en onze coaches, onder voorwaarden weer de locatie mogen betreden. Wel geldt hierbij dat volwassenen onderling 1,5 meter afstand moeten blijven houden. We willen de contactmomenten tussen volwassenen nu nog zo kort mogelijk houden. Het is fijn als u hier rekening mee houdt.

Mondkapjes

Het dringend advies voor volwassenen om een mondkapje te dragen in de locatie is komen te vervallen. De anderhalve meter regel blijft voorlopig nog wel gelden.
Gebruik van mondkapjes blijft bij uitjes met de kinderen in het openbaar vervoer voor personeel verplicht.

Om te zorgen dat onze kindercentra zo goed en veilig mogelijk open kunnen blijven, kan het zijn dat er op de locatie van uw kind aanvullende maatregelen gelden. Bijvoorbeeld waar de anderhalve meter lastig kan worden gehandhaafd, kan het dragen van het mondkapje nog nodig zijn.

Thuisblijven bij coronabesmetting opvanggroep

Als een kind of een medewerker positief getest is op het coronavirus, geldt een thuisquarantaine voor de gehele groep*. Op de vijfde dag laat iedereen zich testen. Kinderen en medewerkers die niet besmet zijn en geen klachten hebben, mogen daarna weer naar de opvang komen. Wanneer een ouder ervoor kiest om een kind niet te laten testen, geldt de gebruikelijke quarantaineperiode van 10 dagen. Bij een besmetting in de groep, neemt de GGD contact op voor het bron- en contactonderzoek. Zij geven u een advies. Uiteraard wordt u bij een coronabesmetting ook altijd geïnformeerd door de locatie.

*) Er is een uitzondering opgenomen in de thuisblijfregels. Kinderen, ouders of medewerkers die in de afgelopen 8 weken corona hebben gehad (bevestigd door de GGD), hoeven niet meer thuis te blijven als zich een besmetting voordoet op locatie.

Quarantaine na oranje/rood gebied

Voor volwassenen geldt dat zij bij quarantaine uit oranje/rood gebied na 5 dagen een test kunnen doen. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij na de 5e dag uit quarantaine. Dit was voorheen 10 dagen.

corona poster

Coronaregels op de kinderopvang

Bij 2Samen nemen we alle voorzorgsmaatregelen heel erg serieus. Voor de gezondheid van onze medewerkers, ouders en kinderen houden wij ons nauwkeurig aan de richtlijnen van het RIVM en ons eigen hygiëneprotocol.

Hebt u of heeft uw kind gezondheidsklachten gerelateerd aan het coronavirus, zoals verkoudheid, hoesten, loopneus of koorts/benauwdheid? Dan gelden de RIVM-richtlijnen, ook voor de noodopvang. Kinderen tot 12 jaar mogen naar de opvang komen als zij geen klachten of alleen verkoudheidsklachten hebben zonder koorts of benauwdheid. Iedereen blijft thuis als iemand in het huishouden naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid.

Met de beslisboom van BOinK kan worden bepaald of een (verkouden) kind naar de noodopvang van de kinderopvang/school mag: https://www.boink.info/beslisboom

Financiële compensatie

Omdat alle opvangvormen weer volledig open gaan, stopt de compensatieregeling.

De overheid compenseert uw eigen bijdrage – of u nu kinderopvangtoeslag ontvangt of niet – tot het maximumtarief dat de overheid vergoedt met de kinderopvangtoeslag (te weten € 8,46 per uur voor de dagopvang en € 7,27 voor de bso). Het is daarvoor wel van belang dat u de rekeningen heeft doorbetaald.

Wij compenseren het deel boven het maximumuurtarief. Voor klanten die gebruik hebben gemaakt van de noodopvang geldt dat wij alleen compenseren op de dagen dat u géén noodopvang hebt afgenomen. U betaalt dus alleen een deel van de kosten op de dagen dat uw kind wél naar de noodopvang kwam. De overheid vergoedt nog steeds het grootste deel. De SVB geeft aan de tegemoetkoming voor ouders zonder kinderopvangtoeslag begin juni uit te betalen. Ouders zonder kinderopvangtoeslag kunnen naar verwachting medio mei een aanvraag doen voor compensatie via een speciaal loket. Uiteraard blijven wij deze ouders hierover informeren.

Rondleiding

Wilt u graag een rondleiding en/of informatie in deze periode? Neem dan contact op met het betreffende kindercentrum voor de mogelijkheden.

We hopen met deze informatie uw voornaamste vragen beantwoord te hebben. Uitgebreide informatie vindt u op de website van de rijksoverheid over corona en kinderopvang: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/ouders

We houden de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in de gaten en blijven de adviezen en richtlijnen van de GGD, het ministerie en het RIVM opvolgen.
Wanneer er ontwikkelingen zijn op het gebied van corona en kinderopvang, berichten wij ouders via ons ouderportaal.

Bijgewerkt: 29 juni 2021