Met elkaar!

Wat doet 2Samen in deze tijd voor de samenleving?

Met elkaar!

Naar overzicht

14 april 2020

2Samen sterk voor anderen!

Het is inmiddels cliché, maar toch blijft het zo: het is een vreemde tijd. Bij onze opvanglocaties moeten we helaas de meeste kinderen missen. Collega’s zorgen op locatie voor de kinderen van ouders met een vitaal beroep, maar werken toch opeens veel meer thuis. Ondanks alles, zien we ook bij 2Samen iets moois ontstaan. Er komt ruimte voor allerlei goede initiatieven. Want we vergeten niet: samen zijn we sterk!

Noodopvang

We vangen, vanzelfsprekend, overal bij 2Samen kinderen op met een of twee ouders die een vitaal beroep uitoefenen of een sociaal-medische indicatie hebben. Daarnaast bieden we noodopvang voor kinderen in een (dreigend) onveilige thuissituatie. Dat geldt ook voor kinderen die geen klant zijn van ons. Zo zijn onze locaties dichtbij de ziekenhuizen allemaal geopend om opvang te bieden waar nodig. Uiteraard werken we hierbij zoveel mogelijk samen met de scholen.

Mondkapjes en schorten

Een groep collega’s is thuis druk aan de slag gegaan met het naaien van mondkapjes. Deze mondkapjes zijn niet bedoeld voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, maar voor bijvoorbeeld de thuiszorg. Inmiddels worden er geen mondkapjes, maar schorten genaaid voor zorgorganisaties Middin en ’s Heeren Loo. Ook worden er andere middelen verzameld, zoals babyfoons, walkietalkies en vuurwerkbrillen.

Project ‘Droomkamers’ in de meivakantie

Een activiteit voor alle Haagse en Westlandse kinderen die bewust niet-online is. We maken dozen met knutselspulletjes waarmee kinderen hun droomkamer kunnen maken. Ze werken lekker even met hun handen, kunnen volop hun fantasie gebruiken en ouders hoeven niet te begeleiden. Alles wat je nodig hebt, zit in de doos. Deze activiteit wordt ook opgenomen in de Vakantiepas en eindigt in een digitale expo en later hopelijk ook een fysieke expositie. Hoe dit allemaal precies te werk gaat, vertellen we later in een ander bericht.

Soep in de buurt!

In Escamp is een mooi initiatief ontstaan in samenwerking met SPARK, het samenlevingspark van de wijk. Er is een speciale soepkar opgezet, als gezond alternatief voor de ijskar. Komende weken wordt er heerlijke soep gemaakt, die in de wijk bij allerlei gezinnen wordt bezorgd. Ook wordt er nagedacht over manieren om de kinderen ook in deze tijd toch lekker aan het bewegen te krijgen.

Opvrolijken van ouderen

Veel van onze locaties hebben goede banden met de verzorgingshuizen in de buurt. Ze gaan er regelmatig met de kinderen op bezoek. Dat is op dit moment niet mogelijk. Toch willen locaties iets voor de ouderen doen, om hen op te vrolijken of hun steun te bieden. Zo wordt er druk gezwaaid van een afstandje, worden er bossen met bloemen afgegeven, wordt er veel getekend en geknutseld en zijn er steunbetuigingen geschreven met stoepkrijt. Dit wordt natuurlijk ook gedaan voor de helden in de zorg.

Andere kleine initiatieven

Tot slot zijn er ontelbare kleine initiatieven. Collega’s die zich hebben aangemeld bij verschillende instanties voor het verlenen van hulp (zoals bijv. het Rode Kruis), die boodschappen doen voor mensen in de buurt of helpen op plekken waar nu een vrijwilligerstekort is. Ook maakt een groot deel van onze collega’s van de nood een deugd: zij volgen webinars, verdiepen zich nog eens goed in ons kwaliteitshandboek of maken activiteitenplannen voor de toekomst. En de collega’s op locatie zorgen natuurlijk goed voor de kinderen én doen allerlei leuke dingen om in contact te blijven met de kinderen thuis. Bijvoorbeeld door het delen van filmpjes, boekjes en tips voor leuke activiteiten.

Eén ding is zeker: we zitten bij 2Samen zeker niet stil. We zijn trots op onze collega’s!

Meer weten over wat we ondernemen of op zoek naar inspiratie en ideeën? Op onze social media (voornamelijk op Facebook en Instagram) delen we deze regelmatig.